EUROVETROCAP

Kompanija koja spada u rang vodećih svetskih proizvođača na području kozmetičke i farmaceutske ambalaže i nudi široku paletu standardnih proizvoda kao i usluge dizajna kako bi omogućio korisnicima da personaliziraju vlastite proizvode.

Glavni cilj je ponuditi kupcima proizvode vrhunske kvalitete sa što je moguće kračim rokom isporuke, vrlo niskim minimalnim količinama naručivanja a sve to po konkurentnim cenama. Istraživanje, dizajn i razvoj novih proizvoda je primaran cilj već 25 godina kako bi se pratili novi zahtevi kvaliteta i modni trendovi na tržištu.

Tokom 2007. godine pojačana svest o potrebi održivog razvoja dovela je do znatnih ulaganja u obnovljive izvore energije. Sa zadovoljstvom možemo obavestiti sve naše klijente da je od februara 2008. godine sva energija potrebna za napajanje naše fabrike u Aglianu proizvedena korištenjem vlastitih solarnih panela.Kvalitet

Naš kvalitet zagarantovan je statističkom kontrolom ulaza i izlaza robe, u skladu sa standardima ISO 2859/1.
Svake godine se sprovede do 3700 kontrola. Naša laboratorija opremljena odgovarajućim alatima, može sprovesti ispitivanje curenja u vakuumu, spoj, napon i odvajanje sile na zatvaračima i ispitivanje kompatibilnosti sa proizvodom na zahtev kupca.
Naša kontrola kvaliteta spremna je da preporuči specifična rešenja za moguće probleme koji bi se mogli pojaviti na linijama za punjenje.Održivost

Kompanija


Snažna sklonost ka održivom razvoju dovela nas je do daljih ulaganja u obnovljive izvore energije i s ponosom možemo izjaviti da dve nove elektrane snage 200 i 100 KWP, rade od leta 2011.
Energiju potrebnu za naše kancelarije, skladišta i opremu za uređenje sada osiguravaju solarni paneli. Zimi, kada sunčeva svetlost nije dovoljna da osigura našu energetsku nezavisnost, podržava nas Repower kao dobavljač energije iz obnovljivih izvora.
Certifikat ISO 14001 uveli smo u 2013. godini, što je sve važnije u Europi i uspostavlja upravljanja okolinom firme, s ciljem progresivnog smanjenja uticaja na okolinu.
Čvrsto smo odlučili da službene automobile postepeno zamenjujemo hibridnim, elektricnim I plinskim motorima. Uzimajući u obzir ogromnu težinu u lancu snabdevanja, firme koje proizvode ambalažu definitivno bi trebale brinuti o uticaju svojih proizvoda na okolinu. U ovom delu želeli bismo da pojasnimo pojam ekologije i navedemo relevantne tehničke pojmove sa kratkim objašnjenjem, na našu obostranu korist.


Proizvod

Recikliranje

Recikliranje podrazumeva mogucnost proizvoda koji se mogu reciklirati. PE, PP, PET, PVC boce recikliraju se, ali moraju biti odvojene od dodataka ako su izrađene od različitih materijala (npr. Pumpica ili metalnih čepova).
Upozorenje: čak i ako je nešto napravljeno od recikliranog materijala, ne znači da ga možemo vratiti izvornom proizvodu, ali reciklirani materijal se često koristi za izradu različitih proizvoda poput vodovodnih cevi od polipropilena (PP) ili tkanine od PET-a.
Staklo je jedan od najlakših materijala za recikliranje: može se koristiti za proizvodnju vinskih boca, a ponekad i boca i teglica za kreme.


Biorazgradivost

Ovo je sposobnost kemikalija da se razgrade u prirodi, bez negativnih uticaja na okolinu.
Neki materijali su biorazgradivi poput papira, neki drugi nisu biorazgradivi (ili su razgradivi tokom dugog razdoblja) poput stakla ili obično plastike.


Kompostiranje

Ovo je sposobnost materijala da se u određenim uslovima tokom 6 meseci razgradi, prema evropskoj uredbi EN13432.
Kompostiranje je tehnički biološki aerobni proces koji kontroliše čovek, koji započinje proizvodnju komposta iz ostataka povrća i životinja u kombinaciji s delovanjem bakterija i gljivica.
Kompost se može koristiti kao đubrivo. Kompaktna ambalaža i proizvodi prepoznati su certifikacijskom oznakom.


Ecocert

Ovo je privatno telo koje sertifikuje organske proizvode u nekim industrijama kao što su hrana i kozmetika. Nije moguće potvrditi je li bočica "organska" ili ne, iz tog razloga Ecocert jednostavno izdaje potvrdu o usklađenosti pakovanja kad god je u skladu s vlastitim standardima prirodne i organske kozmetike firme Ecocert.


Na koji način ambalaža može biti ekološka?

BIOPLASTIKA potiče iz obnovljivih sirovina ili su biorazgradivi ili oboje. Postoje različite vrste bioplastike, ali nijedna od njih nije prikladna za kozmetičku industriju niti se koristi za izradu boca.
PLA je kompostirana bioplastika, s estetskim karakteristikama sličnim PET-u, ali s ograničenim rokom trajanja koji ga čini teško kompatibilnim s kozmetičkim proizvodima.
GREEN PE je bioplastika proizvedena iz obnovljivih izvora. Zapravo je to uobičajeni polietilen dobijen iz šećerne trske umesto iz nafte i nije biorazgradiv. Budući da je jednostavan polietilen, može se reciklirati gradskim otpadom. Ovo je trenutno najčešće rešenje koje je odabralo nekoliko marki kao što su P&G, L'Occitane, Johnson & Johnson, Danone, koji ga koriste sa 100% ili manje.
Prednosti: nema vađenja ulja. Nedostaci: visoki troškovi sirovina.


Boce koje se koriste od recikliranog materijala

Napravljene su od regenerisane sirovine koja dolazi iz gradskog plastičnog otpada. Plastični lanac otpada trenutno isporučuje materijal za proizvodnju regeneriranog PE i PET, ali ne i PP dodatke.
Prednosti: nema vađenja ulja. Nedostaci: izvorni materijal je sivkaste boje i nije prirodan, što znači da se konačni rezultati boje mogu promeniti od izvornog cilja. Miris nije neutralan.


Kako da shvatimo šta je zaista “ekološkije”?

Materijali koje smo spomenuli trebali bi se na određeni način smatrati ekološkim. To znači da svaki od njih ima ograničen uticaj na okolinu u poređenju s izvornom sirovinom. Teško je sigurno odrediti koja je ekološka tehnologija, osim LCA (Life Cycle Assessment). Ovo je analiza životnog ciklusa proizvoda za izračunavanje ukupne potrošnje resursa i količine štetnih hemikalija koje se stvaraju tokom čitavog životnog veka određenog proizvoda.
Koliko vode ste potrošili za izradu proizvoda i koliko goriva za distribuciju? Koristite li obnovljive sirovine? Koje vrste i koliko gasa emitujete u atmosferu? Koliko zemljišta koristite?
Rezultat ove analize biće konačna vrednost koju bi proizvođači trebali da otkriju krajnjim potrošačima na kraju lanca. Na žalost, to je skup i složen proces, čak i ako su ga već sprovele neke firme.
EU je izdao dokument s nazivom „Preporuka 2013/179 / UE“ kako bi obavestio kompanije o ovom postupku koji će postati zakon u bliskoj budućnosti.